Jak připravit kávu ve french pressu, v moka konvičce, za pomoci dripperu. Jak připravit doma dokonalé espresso a cappuccino? Dnes přichází řada na to, co mají všechny způsoby přípravy společné – na kávové zrno a vodu.

Právě správná péče o kávová zrnka a použití vhodné vody mají na chuti kávy v šálku podíl vpravdě zásadní. Jedině čerstvá káva a voda s příznivým chemickým profilem dají šálku kávy chuť a aroma, které očekáváte. V každém jiném případě hrozí zklamání.

Čerstvá káva? Vezměte jí vzduch a zapamatujte si pravidlo 15

Vzduch a vlhkost. Dva největší nepřátelé dobré kávy. Čím déle je jejich vlivu vystavena, tím více se negativně podepíší na její chuti. Aby si káva zachovala co nejvíce svých chuťových vlastností, je třeba držet se tzv. „pravidla 15“:

  • káva musí být upražena do 15 měsíců od sklizně,
  • po upražení je třeba kávu umlít do 15 dnů,
  • namletou kávu je třeba spotřebovat do 15 minut.

Takto si káva zachová vše, co ji dělá kávou – dokonalou a osvěžující chuť. Naše doporučení? Kupujte zrnkovou kávu. Mletá káva ztrácí své vlastnosti, i pokud je vakuově balená – vakuum pouze zpomalí její stárnutí. Kávu umelte vždy těsně před přípravou. Nikdy ne do zásoby. A na jakou hrubost kávu namlít? To uvádíme přímo v každém dílu seriálu „Jak připravit…“

A co voda?

Voda dokáže zničit i tu nejskvělejší kávu. Není se čemu divit, šálek kávy je tvořen z 99 % právě vodou. Nač dát při výběru vody pro přípravu kávy pozor? Na její chemické složení a na teplotu, kterou voda při přípravě kávy má.

Většinou má sama o sobě výraznou chuť, která kávové aroma přebije a znehodnotí, zároveň na sebe jen obtížně absorbuje kávové silice uvolněné při přípravě. I ta nejlepší káva získá pachuť. Máte podezření, že voda, která vám teče z kohoutku, a používáte ji na přípravu kávy, může mít nevhodné chemické složení? Nechte udělat rozbor. Nebo si jej udělejte sami – nejlevnější, ale přesné, testery stojí kolem stokoruny.

Máme výsledek – voda je tvrdá. Co teď? Filtry na změkčení vody, které se nasazují přímo na kohoutek, filtrační konvice (například známá Brita), reverzní osmóza, nebo také balená voda s vyhovujícím složením. Řešení je několik, je jen na vás, které vyberete a které vám dovolí peněženka.

POZOR! Vroucí voda kávu spálí.

Máte kvalitní zrno, čerstvě namleté, voda, kterou používáte, má ideální chemické složení. Když touto vodou zalijete kávu, výsledek vůbec neodpovídá očekávání. Důvod? Možná jste použili vodu, která se právě vařila (dosáhla teploty 100 stupňů). Pro chuť kávy smrt. Zrna uvolní rezidua, která vznikla při pražení, káva je spálená a chutná hořce.

Ideální teplota vody při přípravě kávy je kolem 90 stupňů (plus minus až 5 stupňů dle konkrétního způsobu přípravy). Pokud vodu ohříváte v rychlovarné konvici, nechte ji projít varem a poté, co se konvice vypne, počkejte přibližně půl minuty. Právě za tu dobu by měla teplota vody poklesnout na požadovaných cca 90 °C. Samozřejmě, záleží na objemu ohřívané vody, na tvaru konvice, na teplotě vzduchu v místnosti. Pokud si nejste jisti, že jste na správné teplotě, nebojte se použít teploměr.

05Leden
2021